Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Reznikov vyzval ruských vojakov, aby zložili zbrane

Ruskí náboroví pracovníci pochodujú pred vojenským výcvikom v Moskve 1. októbra 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu v Rusku 21. septembra. Foto: TASR - AP

Ruských vojakov podľa Reznikovových slov "oklamali a podviedli".

Kyjev 7. októbra (TASR) - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval v piatok ruských vojakov, aby zložili zbrane. Sľúbil im "život a bezpečie". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruských vojakov podľa Reznikovových slov "oklamali a podviedli". "Platíte krvou za predstavy a falošné ciele iných," povedal vo videu, ktoré na svojej oficiálnej webovej stránke zverejnilo ministerstvo obrany Ukrajiny.

"Zaručujeme život, bezpečie a spravodlivosť všetkým, ktorí okamžite odmietnu bojovať. A zaručíme, aby boli súdení tí, ktorí vydávali zločinecké príkazy," povedal.

Moskva podľa Reznikova "nemá rada pravdu" a je pre ňu jednoduchšie povedať, že ruskí vojaci hrdinsky padli v boji voči "imaginárnym hordám" NATO.

"Krajiny NATO nám poskytujú zbrane, to je pravda. No tými zbraňami vás bijú ukrajinskí vojaci," uviedol Reznikov.

Ukrajinskí vojaci podľa slov ministra obrany nepotrebujú ruskú pôdu. Majú dostatok ukrajinskej, ktorú sa usilujú získať všetku naspäť.

Ukrajinské sily v posledných týždňoch vedú protiofenzívu na juhu a východe krajiny a podarilo sa im už získať späť časti tohto územia, približuje AFP.