Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina rokovala v Izraeli o systéme varovania pred raketovými útokmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

TOI píše, že Izrael neinformoval o minulotýždňovej návšteve ukrajinskej delegácie, aby sa vyhol zvýšeniu napätia vo vzťahoch s Moskvou.

Jeruzalem 29. novembra (TASR) - Izrael minulý týždeň navštívila vojenská delegácia z Ukrajiny, ktorá žiadala jeho predstaviteľov o pomoc pri budovaní systému včasného varovania pred raketovými útokmi. Izrael údajne sľúbil, že ho pre Ukrajinu vytvorí, napísal v utorok denník The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na spravodajstvo izraelskej televízie Rešet.

Ukrajinská delegácia tiež požiadala Izrael o dodávky zbraní, čo však židovský štát naďalej odmieta a poskytuje Kyjevu len humanitárnu pomoc a ochranné vybavenie.

Toto odmietanie zo strany Izraela sa považuje za pokus Jeruzalema udržať si dobré vzťahy s Moskvou vzhľadom na skutočnosť, že Rusko ovláda vzdušný priestor Sýrie, v ktorom izraelské lietadlá vykonali už stovky náletov zameraných na údajné sklady zbraní z Iránu.

Izrael sa takto pokúša zabrániť Teheránu a jeho spojeneckým silám, aby posilnili svoj vojenský vplyv v Sýrii a vybudovali tam oporné body pre svoj boj proti židovskému štátu.

Požiadavky Kyjeva na dodávku systémov protivzdušnej obrany z Izraela a jeho verejná kritika za jej odmietnutie sa v posledných týždňoch zintenzívnili, keďže drony dodané Rusku Iránom zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu pri vzdušných útokoch ruskej armády na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru.

Začiatkom novembra izraelský minister obrany Benny Ganc vysvetľoval, že jeho krajina nemá dostatočné výrobné kapacity na dodávku systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu.

Uviedol však, že Izrael je podľa neho pripravený naďalej dodávať Kyjevu nevojenské ochranné prostriedky a môže asistovať aj ukrajinským špecialistom pri vývoji nového, nevojenského systému skorého varovania pre leteckými útokmi.

TOI píše, že Izrael neinformoval o minulotýždňovej návšteve ukrajinskej delegácie, aby sa vyhol zvýšeniu napätia vo vzťahoch s Moskvou.