Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusi postupujú smerom na mesto Vuhledar, tvrdí Pušilin

Na archívnej snímke predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. Foto: TASR/AP

Vuhledar sa nachádza zhruba 150 kilometrov južne od Bachmutu, kde niekoľko mesiacov trvajúce boje viedli k ťažkým stratám na oboch stranách.

Moskva 30. januára (TASR) - Ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol Moskvou dosadený tamojší predstaviteľ Denis Pušilin. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá pripomína, že daná oblasť je epicentrom bojov na Ukrajine.

"Naše jednotky pokračujú v postupe smerom na Vuhledar," citovali Pušilina ruské tlačové agentúry. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho "stihli získať oporu" vo Vuhledare a "vzhľadom na veľký počet priemyselných zariadení a výškových budov, samozrejme, predpokladáme, že nepriateľ bude klásť odpor," dodal.

Kyjev minulý týždeň oznámil, že o toto mesto, ktoré malo predtým približne 15.000 obyvateľov, prebiehajú "ťažké" boje. Vuhledar sa nachádza zhruba 150 kilometrov južne od Bachmutu, kde niekoľko mesiacov trvajúce boje viedli k ťažkým stratám na oboch stranách.

Podľa Pušilina v okolí Bachmutu stále prebiehajú "ťažké boje", je však "príliš skoro" na to, aby sa dalo hovoriť o obkľúčení tohto mesta, cituje AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že situácia na fronte je "veľmi ťažká" a Bachmut a Vuhledar, ako aj ďalšie územia v Doneckej oblasti sú "terčom neustálych ruských útokov".

"Nepriateľ svojich ľudí nepočíta a napriek početným obetiam udržiava vysokú intenzitu útokov," uviedol Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve.