Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda sa stiahla z Hadieho ostrova

Miestny obyvateľ zbiera fotografie svojej rodiny spod trosiek obytnej budovy po ruskom raketovom útoku na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinského operačného velenia Juh sa ruská armáda z ostrova stiahla po tom, ako naň počas noci zaútočili ukrajinské sily.

Kyjev/Moskva 30. júna (TASR) - Rusko vo štvrtok stiahlo svoje sily z ukrajinského Hadieho ostrova. Odchod ruskej armády z neho potvrdilo ruské ministerstvo obrany i ukrajinské operačné velenie Juh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a príspevkov operačného velenia Juh na sociálnych sieťach.

"Ruské ozbrojené zložky splnili svoje úlohy na Haďom ostrove a 30. júna odtiaľ na znak dobrej vôle stiahli svoju posádku," uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení.

Ministerstvo ďalej tvrdilo, že k tomuto kroku pristúpilo, aby umožnilo Ukrajine vyvážať poľnohospodárske produkty.

Podľa ukrajinského operačného velenia Juh sa však ruská armáda z ostrova stiahla po tom, ako naň počas noci zaútočili ukrajinské sily.

"V dôsledku úspešne uskutočnenej najnovšej etapy vojenskej operácie, v rámci ktorej boli vykonané útoky našimi raketami a delostreleckým oddielom na Hadí ostrov, nepriateľ urýchlene evakuoval zostatky svojej posádky dvoma rýchlostnými člnmi a pravdepodobne opustil ostrov," uviedlo veliteľstvo Juh. Dodalo, že na Haďom ostrove vypukol požiar a prichádza na ňom k výbuchom.