Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ruská raketová paľba na Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

Hasiči zasahujú v budove, ktorá bola čiastočne zničená po ruskom bombardovaní v ukrajinskom Černihive v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Na severoukrajinské mesto dopadli v stredu tri ruské rakety.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Černihiv 18. apríla (TASR) - Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Na severoukrajinské mesto dopadli v stredu tri ruské rakety. Oficiálny počet mŕtvych stúpol vo štvrtok ráno na 18 a ďalších 77 ľudí vrátane štyroch detí bolo zranených, uviedlo ukrajinské ministerstvo pohotovostných služieb.

Prezident Volodymyr Zelenskyj následne, ako už predtým mnohokrát, apeloval na ďalšiu pomoc západných krajín. Americká Snemovňa reprezentantov konečne ohlásila hlasovanie o masívnom balíku vojenskej pomoci, ktorá zahŕňa aj približne 61 miliárd dolárov dlho odkladanej pomoci Kyjevu. Tento krok prezident Joe Biden privítal.

Obyvateľka Černihivu Olha Samojlenková pre AFP povedala, že po dopade a výbuchu prvej rakety sa so svojimi deťmi ukryla na chodbe ich bytového domu. "Naši susedia tam už boli. Začali sme na každého kričať, aby si ľahli na zem. Urobili to. Prišli ešte dve explózie. Potom sme utekali na parkovisko," uviedla 33-ročná žena.

Starosta Olexandr Lomako uviedol, že pri útoku bolo poškodených vyše desať budov. Podľa ďalších predstaviteľov boli poškodené aj desiatky vozidiel a zdravotnícke a vzdelávacie zariadenia.

Medzi mŕtvymi bola tiež 25-ročná policajtka na zdravotnej dovolenke, keď utrpela niekoľko zranení spôsobených šrapnelmi, oznámilo ministerstvo vnútra.