Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky na Ukrajine si vyžiadali najmenej dve obete

Miestni obyvatelia sa objímajú po ruskom leteckom útoku na priemyselné mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

Záchranné zložky boli nasadené vo všetkých mestách postihnutých útokmi a experti pracujú aj na obnovení dodávok elektriny, napísal Zelenskyj.

Kyjev 22. marca (TASR) - Ruské útoky si v piatok na Ukrajine vyžiadali najmenej dve obete na životoch. Ďalších 14 osôb utrpelo zranenia a tri sú nezvestné, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzýva Západ, aby poskytol pomoc, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Rusko túto noc vypustilo na Ukrajinu viac než 60 dronov typu Šáhid a takmer 90 rakiet rôzneho typu,"
uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X. Rusko označil za teroristov, ktorých ciele sú jasné: elektrárne a ich infraštruktúra, priehrada s hydroelektrárňou, či obytné budovy. "Rusko je vo vojne s každodenným životom ľudí," uviedol a vyjadril sústrasť pozostalým obetí tohto teroru.

Ruské (útočiace) rakety podľa jeho vyjadrení prichádzajú bez otáľania a to by nemalo nastávať ani v prípade balíčkov pomoci pre Ukrajinu.

"Potrebujeme protivzdušnú obranu na ochranu ľudí, infraštruktúry, domov a priehrad. Naši partneri presne vedia, čo je potrebné a s určitosťou nás dokážu podporiť," uviedol prezident a dodal, že je potrebné chrániť životy pred neľudskými bytosťami z Moskvy.

Rusko v noci zaútočilo dronmi, raketami či delostrelecky na energetické zariadenia vo viacerých oblastiach vrátane miest Charkov, Záporožie, Vinnyca, Chmeľnyckyj a Kryvyj Rih. Záchranné zložky boli nasadené vo všetkých mestách postihnutých útokmi a experti pracujú aj na obnovení dodávok elektriny, napísal Zelenskyj.