Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské vojenské spoločnosti sú teroristické organizácie

Žena nesie svoje dieťa počas evakuácie z obytnej budovy, ktorú v pondelok 30. januára 2023 zasiahla ruská raketa v centre mesta Charkov na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament v zdôvodnení svojho rozhodnutia deklaroval, že príslušné ukrajinské orgány získali nezvratné dôkazy svedčiace o tom, že vagnerovci sa dopúšťajú trestnej činnosti.

Kyjev/Londýn 6. februára (TASR) — Ukrajinský parlament schválil návrh, ktorým ruskú súkromnú polovojenskú spoločnosť Vagnerova skupina, v zahraničí známu pod označením Wagner Group, vyhlásil za medzinárodnú zločineckú organizáciu. Podľa britskej stanice BBC o tom v pondelok informoval ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak.

Okrem toho parlament prijal aj rezolúciu, na ktorej základe budú všetky ruské súkromné vojenské spoločnosti považované za teroristické organizácie.

Ukrajinský parlament v zdôvodnení svojho rozhodnutia deklaroval, že príslušné ukrajinské orgány získali nezvratné dôkazy svedčiace o tom, že vagnerovci sa dopúšťajú trestnej činnosti.

BBC pripomenula, že koncom januára americké ministerstvo financií vyhlásilo Vagnerovu skupinu vedenú ruským podnikateľom Jevgenijom Prigožinom za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo sankcie na viacero spoločností a jednotlivcov s ňou spojených.

V tlačovej správe amerického ministerstva sa uvádza, že vagnerovci sú zapojení do kriminálnych aktivít, vrátane masových popráv, znásilňovania, únosov detí a fyzického zneužívania v Stredoafrickej republike a Mali.

Washington očakáva, že sankcie voči Vagnerovej skupine, ako aj nové sankcie voči jej spolupracovníkom a ďalším spoločnostiam podporujúcim ruský vojenský komplex povedú k tomu, že ruský prezident Vladimir Putin bude mať obmedzené možnosti na vyzbrojovanie a zásobovanie svojej vojenskej mašinérie.

Vagnerova súkromná armáda podľa analytikov slúži ako predĺžená ruka Moskvy pri realizácii jej mocenských záujmov v zahraničí. Kremeľ oficiálne akékoľvek väzby na ňu popiera.

Prigožin sa k založeniu Vagnerovej skupiny priznal až v septembri 2022. Spresnil, že tak urobil v roku 2014 s cieľom vyslať bojovníkov do východoukrajinského regiónu Donbas. "Od tohto momentu, od 1. mája 2014, sa zrodila skupina patriotov", povedal.

Až dovtedy Prigožin svoje prepojenie s Vagnerovou skupinou oficiálne popieral. Na jeho úzke väzby na vagnerovcov však západné médiá a pozorovatelia upozorňovali už roky.

Od začiatku vojny na Ukrajine agenti západných spravodajských služieb informujú, že Vagnerova skupina v nej hrá dôležitú úlohu, pričom sa predpokladá — podľa informácií z januára tohto roku —, že vagnerovci tvoria najmenej štvrtinu ruských ozbrojencov na Ukrajine.