Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci bránia evakuácii pracovníkov ZAES, tvrdí Ukrajina

Na archívnej snímke ruský vojak stráži oblasť jadrovej elektrárne Záporoží, juhovýchodná Ukrajina. Foto: TASR/AP

CNN pripomína, že Moskvou podporované okupačné úrady nariadili evakuáciu tisícov civilistov z oblastí pri južnej frontovej línii vrátane mesta Enerhodar.

Kyjev 10. mája (TASR) - Ruskí vojaci bránia zamestnancom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) evakuovať sa spoločne s ich rodinami z neďalekého mesta Enerhodar, ktoré leží na frontovej línii. V stredu to oznámila ukrajinská armáda, píše stanica CNN.

"V Enerhodare zorganizovali ruskí okupanti tzv. 'evakuáciu' pre rodinných príslušníkov pracovníkov ZAES - avšak samotní zamestnanci elektrárne mesto opustiť nesmú," uviedol vo vyhlásení generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

CNN pripomína, že Moskvou podporované okupačné úrady nariadili evakuáciu tisícov civilistov z oblastí pri južnej frontovej línii vrátane mesta Enerhodar. Deje sa tak v čase, keď Ukrajina plánuje spustiť svoju protiofenzívu.

Enerhodar, kde žije väčšina zamestnancov ZAES, bol medzi 18 obcami, ktorých obyvatelia boli evakuovaní počas uplynulého víkendu. Premiestnení boli do rekreačných zariadení a hotelov v meste Berďansk a obci Kyrylivka, ako aj do ruskej Rostovskej oblasti.

Ruské sily obsadili ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, krátko po tom, ako šéf Kremľa Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu. V oblasti elektrárne často dochádzalo k streľbe, z ktorej sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali.