Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Rusko sa dohodli na prímerí na Kryme do 21. marca

Muž fotografuje dieťa so ​​skupinou kozákov v pozadí v Simferopole. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Krymu medzitým hlasujú v referende, v ktorom majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie.

Kyjev/Moskva 16. marca (TASR) - Ministerstvá obrany Ukrajiny a Ruska sa dohodli na prímerí na Kryme, ktoré bude platiť do 21. marca. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch.

Prímerie znamená, že ruské sily počas neho nebudú podnikať žiadne akcie proti ukrajinským vojenským zariadeniam na Kryme, spresnil.

"Dohoda bola dosiahnutá s (ruskou) Čiernomorskou flotilou a s ruským ministerstvom obrany o prímerí do 21. marca," povedal Teňuch novinárom počas prestávky v zasadaní ukrajinského kabinetu.

"Počas tohto obdobia nebudú podniknuté žiadne akcie proti našim vojenským zariadeniam na Kryme. Naše vojenské zariadenia preto pokračujú s dopĺňaním zásob," dodal ukrajinský minister obrany.

Obyvatelia Krymu medzitým hlasujú v referende, v ktorom majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie. Spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke s odvolaním sa na predsedu krymského parlamentu Vladimira Konstantinova informovala, že volebná účasť popoludní prekročila 50 percent.