Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odmietla ruské stanovisko k deklarácii o nezávislosti Krymu

Pro-ruský vojak blokuje ukrajinskú námornú základňu, ktorá sa nachádza 91 km západne od krymskej metropoly Simferopoľ, 3. marca 2014. Foto: TASR/AP

Ukrajinská strana v nóte konštatuje, že ruské stanovisko vníma ako priame a neskrývané zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.

Kyjev 12. marca (TASR) - Súčasného chargé d'affaires Ruskej federácie na Ukrajine Andreja Vorobiova si dnes predvolali na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve, aby mu odovzdali nótu. Rezort diplomacie v nej reaguje na utorkové stanovisko ruského ministerstva zahraničných vecí k deklarácii o nezávislosti Krymu, ktorú v ten istý deň schválili zákonodarcovia v Simferopole.

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN.

Ukrajinská strana v nóte konštatuje, že ruské stanovisko vníma ako priame a neskrývané zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny, ktoré je v rozpore so základnými normami medzinárodného práva a všeobecne akceptovanými princípmi spolunažívania štátov.

Kyjev súčasne kategoricky nesúhlasí s konštatovaním Moskvy, že deklarácia je zákonný dokument, ktorý je v súlade so všetkými normami medzinárodného práva. Úplne alebo čiastočne zákonným dokumentom nemôže byť nič, čo je v rozpore s ukrajinskou ústavou, jej legislatívou a normami medzinárodného práva stanovenými v medzinárodných dokumentoch, vyplýva z ukrajinskej nóty, ktorej autori tento postoj právne zdôvodňujú citovaním z viacerých z nich.

Podľa utorkového vyhlásenia ruského rezortu diplomacie obsahuje deklarácia schválená v Simferopole odvolania sa na príslušné články ukrajinskej ústavy, závery Medzinárodného súdneho dvora v reakcii na podnet Srbska týkajúci sa Kosova z roku 2010, ako aj ďalšie medzinárodné dokumenty.

V zmysle spomínaných záverov medzinárodného súdneho grémia neznamená jednostranné vyhlásenie nezávislosti časťou krajiny porušenie noriem medzinárodného práva, zdôraznilo ministerstvo.

Ruská federácia, ktorá pripomína podobné skoršie vyhlásenia popredných predstaviteľov viacerých západných štátov, bude v plnom rozsahu rešpektovať výsledky slobodného referenda občanov Krymu, na ktoré boli pozvaní medzinárodní pozorovatelia, konštatovalo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.