Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko opäť útočilo na okolie prístavného mesta Izmajil

Na snímke hasič po ruskom útoku v Kyjevskej oblasti na Ukrajine 6. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Ruský dronový útok poškodil prístavnú infraštruktúru, silo s obilím a administratívnu budovu v okrese Izmajil v juhoukrajinskej Odeskej oblasti.

Kyjev 7. septembra (TASR) - Ruský dronový útok poškodil prístavnú infraštruktúru, silo s obilím a administratívnu budovu v okrese Izmajil v juhoukrajinskej Odeskej oblasti. Vo štvrtok to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Útok trval tri hodiny a zranenia utrpela jedna osoba, napísal Kiper na platforme Telegram. Dodal, že za uplynulých päť dní ide o štvrtý ruský úder na okres Izmajil, ktorý od Rumunska oddeľuje rieka Dunaj.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že v noci na štvrtok ruská armáda zaútočila 33 dronmi vo viacerých skupinách, najmä "smerom na južné okresy Odeskej oblasti" a 25 dronov sa im podarilo zneškodniť.

Od júla, keď Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode, ktorá Ukrajine umožnila vyvážať obilniny cez čiernomorské prístavy, ruská armáda zintenzívnila ostreľovanie v oblasti juhozápadnej Ukrajiny hraničiacej s Rumunskom, kde sú prístavy a iná kritická infraštruktúra nevyhnutá pre lodnú dopravu.

Prístav na rieke Dunaj v meste Izmajil sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody stal hlavnou trasou pre vývoz ukrajinských produktov cez Rumunsko