Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko sa snaží zablokovať južný prístup k mestu Lysyčansk

Na archívnej snímke zo 16. júna 2022 záchranári a miestni obyvatelia vyťahujú mŕtve telo spod trosiek budovy po ruských leteckých útokoch v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

V rámci Luhanskej oblasti majú ukrajinské jednotky pod kontrolou už len mesto Lysyčansk, pričom ruskí vojaci sa už dostali na jeho okraje.

Kyjev 27. júna (TASR) – Ruské vojenské jednotky v nedeľu zamerali svoje útoky na mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny po tom, ako v sobotu dobyli susedné mesto Severodoneck. Uviedla to ukrajinská armáda, informuje agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

Ruské sily používali delostrelectvo s cieľom zablokovať prístup k Lysyčansku z juhu, oznámil ukrajinský generálny štáb. Zasiahnutá bola podľa správy okrem vojenskej aj civilná infraštruktúra, napísala DPA s pripomenutím, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

V rámci Luhanskej oblasti majú ukrajinské jednotky pod kontrolou už len mesto Lysyčansk, pričom ruskí vojaci sa už dostali na jeho okraje.

Zo susedného Severodonecka, ktorý od Lysyčanska delí len rieka, sa poslední ukrajinskí obrancovia stiahli v piatok. Urobili tak na rozkaz velenia ukrajinských ozbrojených síl, podľa ktorého sa mali presunúť na opevnené pozície, aby lepšie bránili Lysyčansk na protiľahlom západnom brehu.

Primátor Severodonecka Olexandr Striuk v sobotu potvrdil, že ruská armáda sa po týždňoch ťažkých bojov úplne zmocnila mesta Severodoneck.