Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko útočí na energetickú infraštruktúru, ZAES je bez prúdu

Muž sa pozerá z okna obytnej budovy zničenej počas bojov medzi ukrajinskými a ruskými silami v v Borodjanke na predmestí Kyjeva 21. októbra 2022. Viaceré ukrajinské regióny hlásili v sobotu útoky na energetickú infraštruktúru krajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko na sociálnej sieti píše o barbarskom, masívnom ruskom útoku.

Kyjev 9. marca (TASR) - Záporožská atómová elektráreň (ZAES) je po ruskom útoku bez dodávok elektrickej energie a je pripojená na dieselové generátory. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásia aj z ďalších ukrajinských oblastí. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr AFP a DPA.

Rusko v noci na štvrtok raketami zaútočilo vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev. Útoky na energetickú infraštruktúru a s tým spojené výpadky elektriny hlásili aj v Odeskej oblasti na juhu a Charkovskej oblasti na východe.

Spoločnosť Energoatom, ktorá Záporožskú elektráreň prevádzkuje, uviedla, že posledná časť linky na prenos informácií medzi ZAES a ukrajinskou energetickou sústavou bola prerušená pre útok raketami.

Energia z generátorov vystačí elektrárni na desať dní. Agentúra DPA pripomína, že ZAES musela byť na núdzové zdroje pripojená už po šiestykrát od začiatku ruskej invázie.

Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko na sociálnej sieti píše o barbarskom, masívnom ruskom útoku.

ZAES na juhu Ukrajiny je najväčšia svojho druhu v Európe. Odvtedy, ako Rusko vlani napadlo Ukrajinu a následne prevzalo kontrolu nad touto elektrárňou, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) opakovanie vyjadruje obavy z jadrovej havárie.