Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko uväznilo takmer 600 novinárov a aktivistov

Žena kráča okolo pamätníka padlých, ktorí prišli o život počas rusko-ukrajinskej vojny počas 89. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v Kyjeve 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Taševová spresnila, že v meste Cherson je takto držaných asi 300 ľudí a ďalších približne 300 ich je zadržiavaných na rôznych ďalších miestach v Chersonskej oblasti.

Kyjev 7. júna (TASR) - Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že v Chersonskej oblasti uväznilo približne 600 ľudí, zväčša novinárov a občianskych aktivistov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC.

"Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, je približne 600 ľudí držaných v špeciálne upravených suterénoch," uviedla Tamila Taševová, stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Taševová spresnila, že v meste Cherson je takto držaných asi 300 ľudí a ďalších približne 300 ich je zadržiavaných na rôznych ďalších miestach v Chersonskej oblasti.

Taševová ďalej uviedla, že väčšinu zo zadržaných ľudí tvoria "novinári a militantní aktivisti", ktorí organizovali v Chersonskej oblasti proukrajinské zhromaždenia po tom, ako túto oblasť začali na začiatku invázie okupovať ruské vojská.

"Podľa našich informácii sú držaní v neľudských podmienkach a sú obeťami mučenia," uviedla Taševová.

Zároveň dodala, že niektorí Ukrajinci, ktorých ruské jednotky zadržali v Chersonskej oblasti, boli poslaní do väzníc na Kryme. Išlo pritom o ukrajinských civilistov i bojovníkov, ktorých Rusko podľa Taševovej drží, ako "civilných rukojemníkov a vojnových zajatcov".

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že Moskva doposiaľ zajala takmer 6500 ukrajinských vojakov, píše agentúra DPA.