Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko vystrelilo 70 rakiet, veľa odberateľov nemá elektrinu

Hasič kráča okolo vrakov áut po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Predstavitelia v Kyjeve uviedli, že pri zásahu dvojpodlažnej budovy v metropole prišli o život traja ľudia a deväť ďalších utrpelo zranenia.

Kyjev 23. novembra (TASR) – Rusko v stredu vypálilo na Ukrajinu približne 70 riadených striel, oznámila ukrajinská armáda. Väčšinu z rakiet zostrelila protivzdušná obrana, najnovší ruský úder na ukrajinskú energetickú infraštruktúru však spôsobil po celej krajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a AP.

"Odpálených bolo celkovo okolo 70 striel s plochou dráhou letu," uviedla ukrajinská armáda s tým, že zostrelila 51 rakiet a päť výbušných dronov.

Ukrajinské ministerstvo energetiky neskôr oznámilo, že "prevažná väčšina odberateľov elektriny bola odpojená".

Predstavitelia v Kyjeve uviedli, že pri zásahu dvojpodlažnej budovy v metropole prišli o život traja ľudia a deväť ďalších utrpelo zranenia. Podľa starostu Vitalija Klička vypadli dodávky vody v celom meste.
Policajti si obhliadajú telá obetí, ktoré prišli o život po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v stredu 23. novembra 2022.
Foto: TASR - AP

Prerušenie dodávok elektriny hlásili v častiach Kyjeva, v celej okolitej Kyjevskej oblasti, v Charkove na východe, v meste Ľvov na západe i v Černihivskej, Kirovohradskej, Odeskej a Chmeľnyckej oblasti.

Štátny podnik Enerhoatom oznámil, že po útokoch v rámci núdzových opatrení odpojili od energetickej siete všetky tri jadrové elektrárne na Ukrajine, ktoré sú pod kontrolou Kyjeva. Ministerstvo energetiky informovalo o dočasnom výpadku väčšiny tepelných a vodných elektrární. Energetici pracovali na obnovení dodávok, no vzhľadom na rozsah škôd budú potrebovať čas, zdôraznil rezort.

Bez elektriny zostala aj viac ako polovica Moldavska, ktoré si predvolalo ruského veľvyslanca. V oboch krajinách zaznamenali tiež výpadky internetu.

Rusko podniká rozsiahle raketové a dronové útoky na Ukrajinu od októbra. Cieľom je pred prichádzajúcou zimou najmä energetická infraštruktúra. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred stredajšími údermi uviedol, že ruské útoky už poškodili asi polovicu z nej.

Prvé vlny útokov sa odohrávali skoro ráno a dodávky elektriny sa na mnohých miestach podarilo do večera obnoviť. Stredajší útok, rovnako ako dosiaľ zrejme najväčší úder z minulého týždňa, prišiel popoludní počas krátkych zimných dní, opravy tak musia prebiehať v ťažších podmienkach po zotmení, všíma si AP.