Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusko zaútočilo na päť železničných staníc, hlásia obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusi naďalej ničia ukrajinskú železničnú infraštruktúru, uviedol šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti s tým, že v dôsledku útokov malo meškanie 16 vlakov osobnej dopravy.

Kyjev 25. apríla (TASR) - Päť vlakových staníc v strednej a západnej Ukrajine sa v pondelok ráno stalo terčom ostreľovania ruských síl. Ako uviedol šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin, hlásené boli aj obete na životoch. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené až neskôr. TASR informuje na základe správy televízie Sky News.

"Päť vlakových staníc bolo dnes ráno ostreľovaných v priebehu jednej hodiny," uviedol Kamyšin na sociálnej sieti Twitter. "Hlásené sú obete," uviedol. "Rusi naďalej ničia ukrajinskú železničnú infraštruktúru," dodal s tým, že v dôsledku útokov malo meškanie 16 vlakov osobnej dopravy.

Gubernátor západoukrajinskej Vinnyckej oblasti Serhij Borzov na platforme Telegram uviedol, že po útokoch na stanice v mestách Žmerynka a Kozjatin evidujú mŕtvych a zranených, píše stanica BBC. Borzov nespresnil počet obetí, avšak poznamenal, že Rusi sa usilujú zasiahnuť "kritickú infraštruktúru".

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj podľa spravodajskej stanice CNN priblížil, že v pondelok ráno okolo 08.30 h miestneho času (07.30 h SELČ) došlo v dôsledku raketového útoku na mestečko Krasne k explózii elektrickej rozvodne stanice. Dodal, že na mieste sú zásahové služby, ktoré pracujú na uhasení požiaru.

Kozyckyj povedal, že v tejto chvíli nemá informácie o obetiach či zranených. Doplnil tiež, že jednu z prichádzajúcich rakiet zostrelili protilietadlové systémy ukrajinských síl. Rakety boli podľa neho vypálené z juhovýchodu a ruské sily ich pravdepodobne odpálili zo strategických bombardérov.

Ukrajinské železnice (UkrZaliznycia) v osobitnom vyhlásení oznámili, že na tratiach medzi mestami Šepetivka v Chmeľnyckej oblasti a mestom Koziatyn vo Vinnyckej oblasti a Žmerynka – Koziatyn, ako aj medzi Koziatynom a Fastivom v Kyjevskej oblasti nefunguje elektrina, čo spôsobilo meškanie vlakov.

Ukrajinské železnice po útokoch zrušili alebo presmerovali vlakové spojenia v západnej a strednej časti krajiny.

Ruská armáda vykonala v apríli raketový útok na vlakovú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo vyše 50 ľudí vrátane detí čakajúcich na evakuáciu do bezpečnejších častí krajiny. Rusko, ako obvykle v takýchto prípadoch, zodpovednosť za útok v Kramatorsku poprelo a pripísalo ho ukrajinským silám.