Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský patriarcha Kirill je podľa metropolitu Epifanija „neznesiteľný“

Ruský pravoslávny patriarcha Kirill, foto z archívu. Foto: TASR

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vyvoláva zdesenie podporou vojnového kurzu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine už niekoľko týždňov, konštatuje agentúra APA.

Moskva/Kyjev 27. apríla (TASR) - Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij vyzval vodcov pravoslávnej cirkvi v ďalších krajinách, aby sa odvrátili od ruského patriarchu Kirilla vzhľadom na jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

Kirill od začiatku podporoval vojnu Ruska proti Ukrajine a "teda tých, ktorí mu dôverovali ako svojmu pastierovi, priviedol na smrť", napísal Epifanij podľa agentúry Kathpress v liste adresovanom predstaviteľom viac než desiatich samostatných pravoslávnych cirkví.

Celé pravoslávie by podľa ukrajinského metropolitu malo odsúdiť nielen "zločiny proti mierumilovnému ukrajinskému národu", ale aj "slová a skutky moskovského patriarchu Kirilla", uviedol Epifanij v liste pri príležitosti pravoslávnych veľkonočných sviatkov, ktorý Kyjev zverejnil v utorok.

"Nik s krvou na svojich rukách v nich nemôže držať kalich alebo pastiersku palicu," pokračoval v liste ukrajinský metropolita. Zároveň vyjadril vďačnosť všetkým, ktorí "svoju bratskú lásku" preukázali prostredníctvom modlitieb za mier na Ukrajine, humanitárnej pomoci, starostlivosti o utečencov či odsúdenia ruskej vojenskej invázie, citovala ho agentúra APA.

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vyvoláva zdesenie podporou vojnového kurzu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine už niekoľko týždňov, konštatuje agentúra APA. Vojenskú inváziu Ruska na Ukrajine ospravedlňoval Kirill ako "metafyzický boj" dobra so zlom na západe.

Metropolita Epifanij patrí už dlhšie obdobie medzi najostrejších kritikov ruského patriarchu, pripomína APA. Samotný Epifanij stojí na čele pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU), ktorá v vznikla v roku 2018 z Kyjevského patriarchátu (založeného v roku 1992) a ukrajinskej autokefálnej ortodoxnej cirkvi (založenej v roku 1921).

Pravoslávna cirkev Ukrajiny pod vedením Epifanija, založená s podporou ekumenického patriarchátu v Konštantínopole, stojí v protiklade s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC) moskovského patriarchátu, na ktorej čele stojí metropolita Onufrij, spresňuje APA.

Epifanijovu ortodoxnú cirkev (PCU) doposiaľ okrem ekumenického patriarchátu oficiálne uznali len pravoslávne cirkvi Alexandrie a Afriky a Grécka a Cypru. Väčšina regionálnych pravoslávnych cirkví eucharistické spoločenstvo s ňou naďalej odmieta.