Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina sa dohodla s IEA na obnove energetického sektora

Na archívnej snímke z 27. novembra 2022 staršia žena, ktorá odmietla evakuáciu, si preberá cez okno krabicu s potravinami od miestnej charitatívnej organizácie v nedávno oslobodenom ukrajinskom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Informuje o tom denník The Guardian s tým, že dohoda uzavretá na dva roky sa zameria na energetickú bezpečnosť, prechod na tzv. čistú energiu

Kyjev 15. decembra (TASR) - Ukrajinská vláda podpísala vo štvrtok dohodu s Medzinárodnou energetickou agentúrou (IEA) týkajúcu sa obnovy a rozvoja energetickej siete Ukrajiny.

Informuje o tom denník The Guardian s tým, že dohoda uzavretá na dva roky sa zameria na energetickú bezpečnosť, prechod na tzv. čistú energiu, šetrenie a tiež rekonštrukciu energetického sektora.

"Sprísnená bezpečnosť a prechod na bezuhlíkovú energiu sú základnými princípmi, na ktorých bude založená obnova ukrajinského energetického sektora. Neupúšťame od našich predošlých plánov na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a pripájame sa ku globálnemu trendu zelenej tranzície," uviedol na margo dohody ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.

"Spoločný program (s IEA) by mal pomôcť s využitém vysokokvalitných odborných znalostí a implementáciou najlepších medzinárodných postupov a pokročilých technológií na prestavbu moderného energetického systému Ukrajiny."