Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina sa vyhráža, že múrom oddelí Donbas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na parížskom summite sa vôbec po prvý raz osobne stretnú ruský prezident Vladimir Putina a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj.

Londýn 5. decembra (TASR) - Ukrajina by mohla múrom oddeliť zvyšok krajiny od okupovaných území, ak Rusko na nadchádzajúcom summite normandskej štvorky v Paríži nebude súhlasiť s prímerím a výmenou väzňov.

Vyhlásil to vo štvrtok ukrajinský prezidentský atašé Andrij Jermak, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Ak Rusko nebude chcieť pristúpiť k dohode, "postavíme múr a život pôjde ďalej", povedal Jermak na londýnskom fóre. "Budeme, bohužiaľ, nútení žiť podľa scenára zmrazeného konfliktu," prízvukoval diplomat.

Lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa stretnú na budúci týždeň v pondelok po prvý raz za uplynulé viac než tri roky a pokúsia sa ukončiť konflikt na východe Ukrajiny medzi Moskvou podporovanými proruskými separatistami a ukrajinskými vojakmi, ktorý si vyžiadal už najmenej 13.000 mŕtvych.

Na parížskom summite sa vôbec po prvý raz osobne stretnú ruský prezident Vladimir Putina a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt. Lídri plánujú rokovať aj bilaterálne.

Šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) Oleksij Danilov medzitým podľa tlačovej agentúry Unian vyhlásil, že komunálne voľby v Donbase sú možné iba na základe ukrajinského práva a po obnovení ukrajinskej kontroly nad hranicami s Ruskom, pričom na nich musia byť prítomní domáci aj zahraniční pozorovatelia.