Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Separatisti tvrdia, že vstúpili do miest Soledar a Bachmut

Muž zachraňuje veci z bytu zničeného pri ruskom raketovom útoku v centre mesta Bachmut v Doneckej oblasti na Ukrajine v piatok 1. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že sa jej podarilo odraziť útoky ruských síl v okolí Bachmutu a Avdijivky a zastaviť tam ich ďalší postup.

Kyjev/Doneck 11. augusta (TASR) - Proruskí separatisti v stredu vyhlásili, že ich jednotky vstúpili do miest Soledar a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia CNN s tým, že ukrajinská strana toto tvrdenie nepotvrdila.

"V Soledare a Artemivsku (ukrajinsky v Bachmute) sme sa dostali na kraj mesta, do priemyselnej zóny, kde naďalej pokračujú boje," uviedol pre ruské médiá veliteľ milícií takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

Obe tieto susediace mestá sú v posledných dňoch vystavené intenzívnemu ruskému ostreľovaniu, ktorého terčom sa podľa ukrajinských úradov stávajú aj obytné štvrte a civilná infraštruktúra.

Podľa Basurinových tvrdení, ktoré nebolo možné overiť, jednotky DĽR taktiež úplne obkľúčili mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Doneck, a ovládajú už aj väčšinu neďalekých obcí Pisky a Marinka.

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že sa jej podarilo odraziť útoky ruských síl v okolí Bachmutu a Avdijivky a zastaviť tam ich ďalší postup.