Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sirény na Ukrajine oznámili raketový útok pre štart ruských lietadiel

Ľudia kráčajú po znovuotvorenej stanici metra na Námestí nezávislosti v Kyjeve v utorok 20. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat v nedeľu pre národnú televíziu povedal, že ruské vojenské lietadlá lietajú prakticky nepretržite.

Kyjev 25. decembra (TASR) - V Kyjeve a všetkých ukrajinských regiónoch v nedeľu predpoludním zvuk sirén vyhlásil raketový poplach, ale neskôr neboli hlásené žiadne nové ruské útoky. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Podľa ukrajinských sociálnych médií spustenie sirén vyvolal štart ruských bojových lietadiel v Bielorusku. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat v nedeľu pre národnú televíziu povedal, že ruské vojenské lietadlá lietajú prakticky nepretržite.

"Ale zvýšili sme pripravenosť - všetko, čo vzlietne, musí byť pod našou kontrolou," povedal Ihnat.

Rusko od polovice októbra uskutočňuje množstvo raketových a bezpilotných útokov predovšetkým na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Jej poškodenie spôsobuje časté výpadky prúdu a problémy pri vykurovaní a dodávkach vody.

V sobotu na Štedrý deň ruský útok na mesto Cherson zabil najmenej 10 ľudí a 58 zranil. Kyjev tento útok odsúdil ako svojvoľné zabíjanie pre potešenie. Moskva z útoku obvinila Ukrajinu.