Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajina skúma rozsudok smrti nad dvomi Britmi a Maročanom

Britský občan Aiden Aslin je za mrežami v súdnej sieni v Donecku, na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky, východná Ukrajina, štvrtok 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

Britskí občania Aiden Aslin (28) a Shaun Pinner (48) sa ruským jednotkám vzdali v apríli v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré ruská armáda dobyla v máji po niekoľkotýždňovom obliehaní.

Kyjev 10. júna (TASR) - Ukrajina preveruje okolnosti, za akých súd v samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike (DĽR) vo štvrtok odsúdil dvoch Britov a jedného Maročana na trest smrti. Informovala o tom agentúra AFP.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová už vo štvrtok večer označila rozsudky nad trojicou cudzincov za "porušenie a výsmech" medzinárodného práva. Zdôraznila, že sa s nimi malo zaobchádzať spravodlivo, podľa Ženevských konvencií.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom agentúrou AFP Venediktovová informovala, že Ukrajina už začala predsúdne vyšetrovanie tejto záležitosti a podnikne všetky príslušné kroky, aby osoby, ktoré sa podieľali na tejto nezákonnej akcii, poniesli zodpovednosť.

Britskí občania Aiden Aslin (28) a Shaun Pinner (48) sa ruským jednotkám vzdali v apríli v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré ruská armáda dobyla v máji po niekoľkotýždňovom obliehaní. Bráhím Saadún sa dostal do ruského zajatia v marci pri meste Volnovacha, informovala televízia al-Arabíja.

Súd v DĽR ich vo štvrtok odsúdil na smrť na základe obvinenia z terorizmu. Pozorovatelia uviedli, že cieľom bolo napodobniť na Ukrajine konané súdne procesy s ruskými vojakmi obvinenými zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine.

Dvaja britskí občania Aiden Aslin (vľavo) a Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Brahím Saaudún (v strede) sedia za mrežami v súdnej sieni v Donecku, na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky, východná Ukrajina, štvrtok, 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Od začiatku invázie ruských jednotiek na Ukrajinu (24. februára 2022) vyniesli ukrajinské súdy dlhoročné tresty odňatia slobody zatiaľ nad tromi ruskými vojakmi, ktorí boli uznaní za vinných zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine.

Venediktovová vo štvrtok uviedla, že Ukrajina vyšetruje ďalších viac ako 100 ruských vojakov pre podozrenie z vojnových zločinov.

Obaja Briti, odsúdení v DĽR, vypovedali, že slúžili v ukrajinskej námornej pechote, čo znamená, že boli vojakmi v aktívnej službe, a preto by ich mali chrániť ženevské konvencie o vojnových zajatcoch. Ruské štátne médiá ich však vykreslili ako žoldnierov a súd ich odsúdil aj na základe obvinenia, že sú „žoldniermi“.

Najvyšší britskí predstavitelia verdikt medzinárodne neuznaného súdu DĽR ostro kritizovali.

Svoje znepokojenie v súvislosti s týmito rozsudkami tlmočila v piatok aj Organizácia Spojených národov.

Hovorkyňa OSN v jej ženevskom sídle Ravina Shamdasaniová upozornila, že OSN od roku 2015 pozoruje, že "tzv. súdnictvo" v samozvaných republikách vyhlásených na časti územia ukrajinského Donbasu neposkytuje záruky spravodlivého procesu, napr. verejnosti prístupné pojednávania, nezávislosť a nestrannosť súdov a právo nebyť nútený vypovedať. "Takéto procesy proti vojnovým zajatcom sa rovnajú vojnovým zločinom," zdôraznila.