Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina spustila protiofenzívu v okupovanej Chersonskej oblasti

Na archívnej snímke z 19. marca 2022 žena s ukrajinskou vlajkou stojí pred ruskými vojakmi počas zhromaždenia proti ruskej okupácii v ukrajinskom meste Cherson. Foto: TASR/AP

Vojenská situácia v Chersonskej oblasti sa podľa profesora Clarka "zatiaľ vyvíja v prospech Ukrajiny" a analytici jej vývoj pozorne monitorujú.

Kyjev 12. júna (TASR) - Ukrajinská armáda spustila ofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej veľkú časť – vrátane oblastnej metropoly Cherson – ovládajú príslušníci ruských okupačných síl. Pre britskú televíziu Sky News to uviedol vojenský analytik Michael Clark.

Podľa jeho informácií ukrajinské sily otvorili 80-kilometrov dlhý front v oblasti na sever a severovýchod od Chersonu s cieľom oslobodiť tamojšie oblasti okupované Ruskom.

Nepotvrdené správy z posledných 24 hodín naznačujú, že Ukrajinci v rámci ofenzívy postúpili až k dedine Kyselivka, ktorá sa nachádza zhruba 26 kilometrov od mesta Cherson. Kyselivka leží na dostrel od mesta Nova Kachovka, pri ktorom sa nachádza Kachovská priehrada. Táto rozsiahla vodná nádrž má kľúčový význam pre dodávky vody na Krymský polostrov, ktorý putinovské Rusko anektovalo už v roku 2014.

Vojenská situácia v Chersonskej oblasti sa podľa profesora Clarka "zatiaľ vyvíja v prospech Ukrajiny" a analytici jej vývoj pozorne monitorujú.

Chersonská oblasť bola jedným z prvých regiónov, ktoré ruské jednotky ovládli po svojej invázii začatej 24. februára. Ukrajina sa tam v posledných týždňoch pokúša o znovudobytie okupovaných území.

Dosadení promoskovskí činitelia v Chersone sa zasadzujú za referendum o pripojení regiónu k Rusku. Prednedávnom oznámili, že v oblasti sa zavádza ruská mena rubeľ.