Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Súd nariadil zatknúť V. Janukovyča obvineného z vlastizrady

Na archívnej snímke bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovič Foto: TASR/AP

Proruského exprezidenta Janukovyča, ktorý zastával post hlavy štátu od roku 2010, zvrhli prozápadní demonštranti počas protestov na Majdane v roku 2014.

Kyjev 23. mája (TASR) - Kyjevský súd v pondelok nariadil zatknutie bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v jeho neprítomnosti na základe obvinenia z vlastizrady. Oznámila to generálna prokuratúra Ukrajiny.

Janukovyč sa mal vlastizrady dopustiť, keď v roku 2010 podpísal s Ruskom dohodu o predĺžení pobytu ruskej Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopol na polostrove Krym.

Ukrajinská generálna prokuratúra oznámila, že súd Janukovyčovo zatknutie nariadil práve z dôvodu tejto dohody, označovanej ako charkovská zmluva. Tá podľa úradu prokurátora Rusku umožnila zvýšiť počet svojich vojakov na Ukrajine a anektovať v roku 2014 Krym.

Rusko 24. februára tohto roka začalo inváziu na Ukrajinu a Čiernomorskú flotilu použilo na paľbu na ukrajinské ciele, píše Reuters.

Proruského exprezidenta Janukovyča, ktorý zastával post hlavy štátu od roku 2010, zvrhli prozápadní demonštranti počas protestov na Majdane v roku 2014. Protesty vypukli v krajine po tom, ako Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorá znamenala väčší príklon Ukrajiny na stranu EÚ a zároveň aj odpútanie sa od ruského vplyvu.

Janukovyč následne ušiel do Ruska. V rodnej krajine ho v roku 2019 odsúdili v neprítomnosti na 13 rokov väzenia za vlastizradu. Janukovyča obvinili, že v marci 2014 poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi list, v ktorom ho žiadal o vyslanie ruskej armády a polície, aby obnovili poriadok na Ukrajine. Janukovyč všetky obvinenia odmietol, pripomína Reuters.