Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že dobyla 11 obcí v Chersonskej oblasti

Na archívnej satelitnej snímke z 15. marca 2022 požiar a dym na medzinárodnom letisku v ukrajinskom Chersone v utorok. Foto: TASR/AP

Okrem dobytia 11 obcí sa ukrajinské jednotky zmocnili viacerých ruských tankov T-64 a ďalšej opustenej vojenskej techniky a doručili potraviny a lieky miestnym obyvateľom.

Kyjev 1. apríla (TASR) - Ukrajinská armáda za posledné dni znovu dobyla 11 obcí v Chersonskej oblasti ležiacej na juhu krajiny, pričom sa zmocnila ruských tankov a ďalšej vojenskej techniky. Uviedlo to v piatok ukrajinské ministerstvo obrany, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA.

Správu nebolo bezprostredne možné overiť z iných zdrojov. Britské ministerstvo obrany však v piatok potvrdilo, že ukrajinské sily ovládli viacero obcí v blízkosti mesta Černihiv na severe krajiny.

Podľa ministerstva obrany v Kyjeve sa ukrajinským silám podarilo prejsť do ofenzívy na severe Chersonskej oblasti, o ktorej Rusko tvrdí, že ju celú kontroluje. Okrem dobytia 11 obcí sa ukrajinské jednotky zmocnili viacerých ruských tankov T-64 a ďalšej opustenej vojenskej techniky a doručili potraviny a lieky miestnym obyvateľom.

Správne centrum tejto oblasti - Cherson - je jediným väčším ukrajinským mestom, ktoré dobyli ruské vojská za vyše mesiaca od začiatku invázie.

Rusko tvrdí, že kontroluje celú Chersonskú oblasť a ukrajinské úrady sa obávajú, že tam chystá zriadiť bábkovú "ľudovú" republiku po vzore tých, ktoré vyhlásili proruskí separatisti v Donbase na východe Ukrajiny.

Britské ministerstvo obrany v pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine zverejnenom v piatok ráno a vychádzajúcom zo správ tajných služieb uviedlo, že ukrajinská armáda znovu obsadila dediny Sloboda a Lukašivka ležiace južne od mesta Černihiv. Tieto obce sa nachádzajú na jednej z hlavných zásobovacích trás medzi Černihivom a hlavným mestom Kyjev.

Ukrajinské sily podľa britského ministerstva podnikajú aj úspešné, ale limitované protiútoky proti ruským jednotkám východne a severne od Kyjeva. V oblasti Černihiva a Kyjeva napriek prísľubom Moskvy o obmedzení vojenských aktivít v okolí týchto miest pokračujú letecké aj raketové útoky ruských síl.