Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila systém protivzdušnej obrany Triumf

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Reuters pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Kyjev 14. septembra (TASR) - Ukrajine tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf, a to počas dronového a raketového útoku, ktorý podnikla v noci na štvrtok v blízkosti mesta Jevpatorija na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje ukrajinských tajných služieb.

Útok podľa citovaných zdrojov podnikla Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) v spolupráci s ukrajinským námorníctvom. Samotné Rusko vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok dovedna 11 útočných dronov.

Reuters pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Prístavné kúpeľné mesto Jevpatorija leží na západnom pobreží Krymského polostrova, ktorý z pohľadu medzinárodného práva stále patrí Ukrajine, ale od roku 2014 je anektovaný Ruskom.

Ukrajinské zdroje spresnili, že drony vyradili ruský systém protivzdušnej obrany typu Triumf S-400 útokom na jeho radar a anténu. Ukrajinské námorníctvo vzápätí odpálilo dve riadené strely ukrajinskej výroby typu Neptun na odpaľovacie systémy zariadenia.

Protilodná strela Neptun bola upravená tak, aby útočila na pozemné ciele, tvrdia vojenskí analytici. K útoku došlo deň po tom, čo Ukrajina odpálila rakety na krymský prístav Sevastopol, kde sa nachádzajú plavidlá čiernomorskej flotily ruského námorníctva, ktoré opakovane útočia na ukrajinské územie.