Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie zahynulo 2000 civilistov

Na snímke miestni milicionári pomáhajú staršej žene prejsť cez zničený most počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinské pohotovostné služby podľa vyhlásenia prišli o desať záchranárov a 13 ďalších sa zranilo pri plnení svojich úloh.

Kyjev 2. marca (TASR) - Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS) v stredu oznámila, že od začiatku ruskej invázie zahynulo v krajine 2000 civilistov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že túto bilanciu nie je možné nezávisle overiť.

"Ukrajina a ukrajinský ľud sa už viac ako 160 hodín bránia zákernému a cynickému útoku Ruska a Bieloruska. Každou hodinou strácame životy ďalších našich detí, žien a vojakov. Počas siedmich dní vojny Rusko zničilo stovky objektov dopravnej infraštruktúry, obytných budov, nemocníc a materských škôl," napísal ukrajinský úrad na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook.

Ukrajinské pohotovostné služby podľa vyhlásenia prišli o desať záchranárov a 13 ďalších sa zranilo pri plnení svojich úloh.

"Hlavné úsilie záchranárov je zamerané na záchranu ľudí. Zachránili sme životy viac ako 150 osôb, bolo uhasených viac ako 400 požiarov a evakuovaných bolo viac ako 500 ľudí. Pyrotechnici zneškodnili 416 výbušných zariadení," dodala DSNS.

Rozsiahlu vojenskú inváziu na Ukrajinu spustil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok 24. februára v skorých ranných hodinách.