Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že pri Bachmute dobyla vyše desať ruských pozícií

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany to však poprelo a v sobotu vyhlásilo, že jeho sily v Bachmute stále postupujú, keď obsadili ďalší blok domov v severozápadnej časti mesta.

Kyjev 14. mája (TASR) - Ministerstvo obrany v Kyjeve v nedeľu oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú obsadiť už od vlaňajšieho augusta. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes naše jednotky dobyli viac než desať nepriateľských pozícií na severných a južných predmestiach Bachmutu," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Podľa nej boli pri tom zajatí vojaci z viacerých jednotiek nepriateľa. "Každý, kto pozná skutočnú situáciu (pri Bachmute) a kto sa tam nachádza, si uvedomuje závažnosť toho, čo sa deje," uviedlaa námestníčka.

V Bachmute podľa nej naďalej prebiehajú "urputné" boje a Rusi sa stále pokúšajú o postup a ničia všetko, čo im stojí v ceste.

Ukrajina už v piatok uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti Bachmutu a posunuli sa vpred o približne dva kilometre. Viacerí proruskí blogeri aj šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin predtým tvrdili, že Ukrajincom sa v bojoch o Bachmut - po mesiacoch pomalého ústupu pred postupujúcimi ruskými silami - podarilo dosiahnuť prielom.

Ruské ministerstvo obrany to však poprelo a v sobotu vyhlásilo, že jeho sily v Bachmute stále postupujú, keď obsadili ďalší blok domov v severozápadnej časti mesta. V prvej línii bojov o Bachmut sú žoldnieri z radov vagnerovcov.