Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že pri pobreží Krymského polostrova zničila ruskú loď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa BBC v čase útoku sa raketová korveta nachádzala pri jazere Donuzlav, ktoré na západnom pobreží Krymského polostrova ústi do Čierneho mora.

Kyjev 1. februára (TASR) — Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) vo štvrtok oznámila, že ukrajinské ozbrojené sily v noci na 1. februára zničili raketový čln Ivanovec ruskej Čiernomorskej flotily. Ruské úrady tieto tvrdenia Ukrajiny zatiaľ nekomentovali. Britská stanica BBC, ktorá o tom informovala, upozornila, že v čase vojny takéto správy nie je možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Podľa BBC v čase útoku sa raketová korveta nachádzala pri jazere Donuzlav, ktoré na západnom pobreží Krymského polostrova ústi do Čierneho mora.

Plavidlo sa potopilo v dôsledku priamych zásahov. Aký druh zbrane bol použitý, ukrajinská rozviedka nespresnila.

Na videách zverejnených HUR vidno čln, ako sa približuje k ruskej lodi a následne nastane silný výbuch. Na ďalších záberoch vidno, ako sa vojnová loď zrejme začína nakláňať a potápať.

Ukrajinská rozviedka spresnila, že túto operáciu vykonala jej špeciálna jednotka s názvom Skupina 13 s podporou ukrajinského ministerstva pre digitálnu transformáciu a crowdfundingovej platformy United24.

Úspešné operácie proti ruským lodiam pomocou bezpilotných kamikadze člnov vykonala ukrajinská armáda aj v minulosti.

Hoci Moskva sa k tejto kauze zatiaľ oficiálne nevyjadrila, jeden z účtov v sieti Telegram napojený na ruskú armádu vo štvrtok informoval, že Ukrajina v noci na štvrtok v oblasti Krymu zaútočila deviatimi námornými dronmi.

"Štyri z nich objavili ruskí námorníci, ktorí hliadkovali pri Donuzlavskom jazere. Spustili na ne paľbu," uvádza sa v správe s tým, že jedna loď bola "poškodená".

Agentúra AFP pripomenula, že Ruskom okupovaný Krymský polostrov je v poslednom čase vystavený čoraz častejším ukrajinským dronovým i raketovým útokom.

Rusko obsadilo a anektovalo Krymský polostrov v roku 2014. Vo februári 2022 jednotky ruskej armády vtrhli aj na Ukrajinu z viacerých smerov vrátane Krymu.

Loď Ivanovec má výtlak 493 ton, jej dĺžka je 56 metrov. Je vyzbrojená okrem iného štyrmi odpaľovacími zariadeniami protilodných rakiet triedy Moskit. Posádku lode zvyčajne tvorí 41 ľudí.