Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že za posledné týždne znížila útočný potenciál Ruska

Ukrajinskí vojaci strieľali na ruské pozície z húfnice M777 dodanej USA v Charkovskej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk zdôraznil úlohu, ktorú pri útokoch zohrali americké salvové raketomety HIMARS.

Kyjev 16. júla (TASR) - Raketové útoky ukrajinských síl zničili v posledných týždňoch viac ako 30 ruských vojenských logistických centier a výrazne znížili útočný potenciál Ruska, uviedol v piatok hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk v štátnej televízii. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Hovorca zdôraznil úlohu, ktorú pri týchto útokoch zohrali americké salvové raketomety HIMARS. Tie sú jedny z viacerých typov zbraní dlhého doletu, ktoré Západ dodal Ukrajine na pomoc v boji proti ruským silám.

Motuzjanyk okrem toho pre agentúru Reuters uviedol, že spomínané ciele boli zničených viacerými raketovými systémami vrátane raketometov HIMARS.

Ako poznamenal The Guardian, ak by sa tieto tvrdenia potvrdili, nasvedčovalo by to badateľnému vplyvu západných zbraní na priebeh bojov v Ukrajine a signalizovalo zmenu dynamiky vojny po piatich mesiacoch od začiatku invázie.

Hovorca tiež povedal, že len 30 percent ruských raketových útokov zasiahlo vojenské ciele, zvyšok dopadol na civilné objekty. Toto tvrdenie sa však nepodarilo overiť.