Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že za týždeň oslobodila 37 km okupovaného územia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na juhu aj východe krajiny však ukrajinské sily narážajú na silný odpor ruských jednotiek.

Kyjev 3. júla (TASR) - Ukrajina tvrdí, že sa jej silám podarilo minulý týždeň - v rámci pokračujúcej protiofenzívy - oslobodiť spod ruskej okupácie 37 kilometrov štvorcových územia. Oznámila to v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Za posledný týždeň... sa oslobodená oblasť (na východe Ukrajiny) zväčšila o deväť kilometrov štvorcových," uviedla Maľarová a dodala, že na juhu získali ukrajinské sily ďalších 28 kilometrov štvorcových územia.

Maľarová ďalej povedala, že ukrajinské sily momentálne zvádzajú "prudké" boje s ruskými okupantmi v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

Na juhu podľa jej slov Ukrajinci zaznamenali "úspechy" na frontových líniách v smere na okupované mestá Melitopol a Berďansk.

Kyjev pred niekoľkými týždňami ohlásil svoju dlhoočakávanú protiofenzívu zameranú na získanie okupovaných území na juhu a východe krajiny. Protiofenzívu spustila Ukrajina po tom, ako nahromadila dostatočné zásoby zbraní a munície od spojencov zo Západu.

Na juhu aj východe krajiny však ukrajinské sily narážajú na silný odpor ruských jednotiek. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zároveň v piatok vyjadril frustráciu z pomalých dodávok zbraní, ktoré Kyjevu prisľúbil Západ.