Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že zabila štvrtého ruského generála

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zabitie ďalšieho ruského generála vo svojom nočnom príhovore z Kyjeva spomenul aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj; jeho meno však neuviedol.

Kyjev 16. marca (TASR) - V bojoch na Ukrajine zahynul ďalší, v poradí štvrtý generál ruských inváznych síl. S odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského ministerstva vnútra to v stredu uviedla stanica BBC, ktorá však túto informáciu zatiaľ nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko v aplikácii Telegram napísal, že počas ťažkých bojov pri meste Mariupol, ktoré obliehajú ruské sily, zahynul ruský generálmajor Oleg Miťajev.

Heraščenko uviedol, že Miťajev velil 150. motorizovanej streleckej divízii. Súčasne zverejnil aj fotografiu, na ktorej je podľa neho zabitý ruský generálmajor.

Rusko sa zatiaľ k správe o smrti generála nevyjadrilo. Zabitie ďalšieho ruského generála vo svojom nočnom príhovore z Kyjeva spomenul aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj; jeho meno však neuviedol.

Podľa BBC sa predpokladá, že ruským inváznym vojskám na Ukrajine velí zhruba 20 dôstojníkov v hodnosti generálmajora.

Západní predstavitelia minulý týždeň potvrdili predchádzajúce oznámenie Kyjeva, že počas bojov na Ukrajine padol v poradí tretí generál ruských ozbrojených síl.

Vojenskí analytici podľa televízie Sky News považujú prítomnosť vysoko postavených veliacich dôstojníkov priamo na bojisku alebo v jeho blízkosti za dôkaz toho, že ruské operácie na Ukrajine nejdú podľa plánu.

Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu ráno uviedol, že Rusko už prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré koncom februára vyslalo na Ukrajinu. Tieto jednotky boli podľa generálneho štábu buď úplne zničené, alebo nie sú bojaschopné. Túto informáciu nebolo taktiež možné nezávisle overiť.