Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že zaznamenala 3000 kybernetických útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto ataky mali s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzať z Ruska.

Kyjev 15. marca (TASR) - Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) v utorok oznámila, že od polovice februára zaznamenala zhruba 3000 kybernetických útokov namierených voči ukrajinským cieľom. Informoval o tom denník The Guardian.

Podpredseda ukrajinskej vládnej agentúry Viktor Žora spresnil, že mnohé z útokov boli zamerané na vyradenie poskytovateľov internetových služieb, ako aj na ochromenie vládnych a finančných služieb. Podľa neho tieto ataky s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali z Ruska.

"(Rusi) využijú všetky prostriedky, aby zmenili infosféru na Ukrajine," povedal Žora s tým, že niektoré z "tradičných ruských vojenských aktivít" boli tiež zamerané na prerušenie komunikácie, vrátane útoku na televízne veže v Kyjeve a v Rivne. Pri ďalších ruských leteckých útokoch boli podľa neho narušené aj služby mobilných operátorov. Podľa predstaviteľa SSSCIP ide o súčasť ruskej snahy zabrániť Ukrajincom medzi sebou komunikovať a zároveň ich obrať o zdroje informácií.