Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí,že počas prvých 100 dní invázie prišla o 10.000 vojakov

Ukrajinskí vojaci manévrujú s tankom v blízkosti frontovej línie v Doneckej oblasti na východnej Ukrajine v pondelok 6. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že v bojoch s Ruskom prichádza denne o zhruba 100 vojakov, pričom ďalšie stovky utrpia zranenia.

Kyjev 11. júna (TASR) - Zhruba 10.000 ukrajinských vojakov už podľa Kyjeva prišlo o život od začiatku ruskej invázie. Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč to uviedol v rozhovore na sociálnych sieťach v reakcii na otázku, o koľko vojakov Ukrajina prišla počas prvých 100 dní invázie, teda do 3. júna. Informuje o tom v sobotu stanica BBC.

Ukrajina tvrdí, že v bojoch s Ruskom prichádza denne o zhruba 100 vojakov, pričom ďalšie stovky utrpia zranenia. Arestovyč však zdôraznil, že straty na ruskej strane sú niekoľkonásobne vyššie.

Ukrajina v sobotu uviedla, že počas invázie zahynulo už 32.050 ruských vojakov, informuje stanica Sky News. Odhady britských tajných služieb sú v tomto smere značne nižšie, hovoria o vyše 15.000 zabitých ruských vojakoch, približuje BBC.

Stanica pre porovnanie dodáva, že Sovietsky zväz v priebehu viac než deväťročnej vojny v Afganistane (1979-1989) prišiel o zhruba zhodný počet - približne 15.000 svojich vojakov.

Ruské úrady oficiálne o svojich vojenských stratách neinformovali už od 25. marca, keď potvrdili úmrtia dovedna 1351 svojich vojakov a vyšších armádnych predstaviteľov.

Ruské vysielanie BBC medzičasom potvrdilo smrť 3502 ruských vojakov. Ide však len o tých, ktorých mená boli zverejnené a ich telá pochované na cintorínoch.