Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina údajne znova ovládla štyri ťažobné plošiny pri pobreží Krymu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Vo svojom vyhlásení rozviedka dodala, že počas jednej z fáz operácie došlo k boju medzi ukrajinskými jednotkami osobitného určenia na člnoch a ruskou stíhačkou Su-30.

Kyjev 11. septembra (TASR) - Ukrajina v pondelok oznámila, že jej jednotky opäť získali kontrolu nad štyrmi vrtnými plošinami v Čiernom mori, ktoré Rusko obsadilo v roku 2015, informovala agentúra AFP. Televízia CNN doplnila, že podľa ukrajinskej rozviedky Rusko tieto veže na ťažbu ropy a plynu využívalo ako pristávacie plochy pre vrtuľníky a malo tam rozmiestnené radarové zariadenia.

Ukrajinská vojenská rozviedka spresnila, že ide o sústavu plošín nazvaných Bojkove veže nachádzajúce sa pri severozápadnom pobreží Ruskom okupovaného Krymského polostrova. Pod kontrolou Ukrajiny sú tak plošiny Petro Hodovalec, Ukrajina, Tavrida a Syvaš.

Vo svojom vyhlásení rozviedka dodala, že "počas jednej z fáz operácie došlo k boju medzi ukrajinskými jednotkami osobitného určenia na člnoch a ruskou stíhačkou Su-30". Ruské lietadlo bolo "zasiahnuté a donútené ustúpiť".

Počas operácie sa ukrajinským jednotkám podarilo získať cenné trofeje: zásoby neriadených leteckých striel, ako aj radarovú stanicu Neva, ktorá dokáže sledovať pohyb lodí v Čiernom mori,

Názov Bojkove veže sa pre vrtné plošiny vžil pre okolnosti, za akých boli za za čias prezidenta Viktora Janukovyča obstarané. Ministerstvo energetiky, ktoré vtedy viedol súčasný poslanec ukrajinskej Najvyššej rady Jurij Bojko, bolo totiž obvinené z porušenia ukrajinských zákonov a sprenevery verejných prostriedkov v obzvlášť veľkom rozsahu.

Začiatkom roku 2014 sa plošiny nachádzali na Odeskom šelfovom ložisku, neskôr ich presunuli bližšie k pobrežiu Krymu. Podľa správy ukrajinských expertov po ich dobytí Ruskom na nich boli rozmiestnené ruské radarové systémy.

Správy o úderoch ukrajinských ozbrojených síl na vrtné plošiny patriace spoločnosti Čornomornaftohaz nezákonne privlastnené Ruskom sa objavujú od júna minulého roka, dodala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).