Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina ukončila diplomatické vzťahy so Sýriou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa analytikov vďačí za svoje "prežitie" ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku.

Kyjev 30. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v stredu večer ukončenie diplomatických vzťahov so Sýriou. K takémuto kroku Kyjev pristúpil po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

Samozvané republiky v Donbase - tzv. Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR) - vznikli v apríli 2014. Šéf Kremľa Vladimir Putin uznal ich nezávislosť 21. februára, teda tri dni pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, čím si vyslúžil kritiku medzinárodného spoločenstva.

Sýria sa v stredu stala mimo Ruska prvou krajinou, ktorá uznala nezávislosť týchto separatistických samozvaných republík, čím prirodzene nahnevala Kyjev, približuje AFP.

"Medzi Ukrajinou a Sýriou už nebudú nijaké vzťahy," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na platforme Telegram. Dodal, že Sýria bude v dôsledku tohto kroku čeliť "ešte väčšiemu sankčnému tlaku".

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa analytikov vďačí za svoje "prežitie" ruskej vojenskej intervencii, ktorá zvrátila priebeh občianskej vojny v Sýrii v prospech Damasku.

Agentúra AFP pripomína, že sýrska vláda ako spojenec Ruska už v minulosti obdobne podporila separatistické regióny, ktorých nezávislosť uznala Moskva. V roku 2018 takto Damask uznal nezávislosť gruzínskych odštiepeneckých regiónov - Južného Osetska a Abcházka. Gruzínsko vtedy taktiež zareagovalo ukončením diplomatických vzťahov so Sýriou.