Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina upozorňuje, že Rusko sa chystá ostreľovať mesto Odesa

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rusi vždy chodievali do Odesy. A vždy v Odese pocítili len vrúcnosť. Len srdečnosť. A teraz? Bomby na Odesu? Delá na Odesu? Rakety na Odesu? uviedol ukrajinský prezident.

Kyjev 6. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

"Chystajú sa ostreľovať Odesu. Odesu!" uviedol najvyšší ukrajinský predstaviteľ vo videoposolstve. "Rusi vždy chodievali do Odesy. A vždy v Odese pocítili len vrúcnosť. Len srdečnosť. A teraz? Bomby na Odesu? Delá na Odesu? Rakety na Odesu?" nechal sa počuť ukrajinský prezident.

"Bude to vojnový zločin. Bude to historický zločin," zdôraznil Zelenskyj.

Ruské vojská od začiatku svojej invázie z 24. februára úspešne postupujú po území južnej Ukrajiny, kde už zabrali mesto Cherson a obkľúčili prístavné mesto Mariupol, avšak Odesu doposiaľ pri svojom ťažení do veľkej miery obchádzali.

Odesa je kozmopolitné prístavné mesto na čiernomorskom pobreží južnej Ukrajiny. Má takmer milión obyvateľov hovoriacich po rusky i po ukrajinsky a žije tam aj bulharská či židovská menšina.