Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Úrady na Ukrajine vyzvali obyvateľov Lysyčanska na evakuáciu

Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 16. júna 2022, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Môžete si byť istí, že o vás bude postarané v evakuačných mestách na území Ukrajiny, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na sociálnej sieti Telegram.

Kyjev 27. júna (TASR) - Úrady v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vyzvali v pondelok civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Lysyčansk, ktoré je pod útokom ruských síl. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denník The Guardian.

"V dôsledku skutočného ohrozenia života a zdravia vyzývame na okamžitú evakuáciu. Situácia v meste (Lysyčansk) je veľmi zložitá. Zachráňte seba a svojich milovaných, postarajte sa o deti. Môžete si byť istí, že o vás bude postarané v evakuačných mestách na území Ukrajiny," uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na sociálnej sieti Telegram.

Ruské vojenské jednotky cez víkend zamerali svoje útoky na mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny po tom, ako v sobotu dobyli susedné mesto Severodoneck, ktoré od Lysyčansku oddeľuje iba rieka Severný Donec.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa ruské sily v pondelok snažili pomocou delostrelectva z juhu blokovať Lysyčansk. Podľa štábu útočili pri Lysyčansku aj ruské vojnové lietadlá.

Agentúry TASS v nedeľu citovala proruských separatistov, ktorí tvrdili, že ruské jednotky do mesta vstúpili z piatich smerov a snažia o izolovanie ukrajinských obrancov mesta. Agentúry Reuters však upozorňuje, že sa jej nepodarilo nezávisle overiť informácie ani jednej zo strán.

V rámci Luhanskej oblasti majú ukrajinské jednotky pod kontrolou už len mesto Lysyčansk. Zo susedného Severodonecka sa poslední ukrajinskí obrancovia stiahli v piatok.