Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina, USA, Poľsko a Litva spustili spoločné vojenské cvičenie

Ukrajinský vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Manévre, ktoré sa začali v pondelok, sa konajú po tom, čo Ukrajina a USA usporiadali v Čiernom mori spoločné námorné cvičenie s názvom Sea Breeze.

Kyjev 19. júla (TASR) - Ukrajina, USA, Poľsko a Litva spustili v pondelok spoločné vojenské cvičenie. Koná sa vo výcvikovom stredisku Javoriv v Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny a potrvá do 30. júla. Manévre s názvom Three Swords 2021 zahŕňajú viac ako 1200 vojakov a vyše 200 bojových vozidiel.

Podľa agentúry AFP sa cvičenie koná uprostred pretrvávajúceho napätia medzi Ukrajinou a Ruskom. V rámci vojenskej spolupráce medzi Ukrajinou, Poľskom a Litvou sa tieto manévere po prvý raz uskutočňujú na Ukrajine. V roku 2014 Ukrajina, Poľsko a Litva založili spoločnú vojenskú jednotku vo východopoľskom meste Lublin. Jednotka zahŕňa 2600 Poliakov, 570 Litovčanov a 340 Ukrajincov.

Manévre, ktoré sa začali v pondelok, sa konajú po tom, čo Ukrajina a USA usporiadali v Čiernom mori spoločné námorné cvičenie s názvom Sea Breeze. Dvojtýždňové manévre sa začali koncom júna po tom, čo britský torpédoborec HMS Defender preplával neďaleko Krymu, ktoré anektovalo Rusko. Moskva vtedy uviedla, že ruské ozbrojené sily vypálili smerom k plavidlu varovné výstrely.

Ukrajina od roku 2014 bojuje s proruskými separatistami na východe krajiny v konflikte, ktorý si vyžiadal viac ako 13.000 mŕtvych. Po minuloročnom relatívnom období pokoja sa začiatkom roka 2021 konflikt opäť vyhrotil. V apríli Rusko zhromaždilo viac ako 100.000 vojakov neďaleko ukrajinských hraníc i na Kryme – neskôr oznámilo stiahnutie vojakov. Washington aj Kyjev ale tvrdia, že tento odsun bol iba čiastočný.