Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina útočila na Rusmi obsadený Antonivský most vedúci do Chersonu

Ukrajinskí vojaci čakajú na koniec ostreľovania, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Proti mostu sa v poslednom týždni stupňujú ukrajinské útoky, aby Rusku čo najviac obmedzili trasy pre presun ťažkých zbraní do Chersonu a okolia.

Kyjev 27. júla (TASR) - Kľúčový Antonivský most obsadený ruskými silami, ktorý vedie do okupovaného juhoukrajinského mesta Cherson, zasiahli v noci na stredu ukrajinské rakety. Kyjev zrejme stupňuje vojenské operácie s cieľom izolovať Rusmi okupované mesto, napísal portál britského denníka The Guardian.

Video a očití svedkovia potvrdzujú, že v okolí mosta cez Dneper a aj na ňom vybuchlo celkovo 18 rakiet. Antonivský most je pritom pre Rusov jednou z hlavných zásobovacích trás do Chersonu. Ruskej protiraketovej vzdušnej obrane sa napriek tomu nepodarilo zachytiť a zneškodniť rakety.

Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili na sociálnej sieti Telegram minútové video, údajne zachytávajúce raketovú paľbu v stredu krátko po 01.00 h. "Okamih letu ponad Antonivský most," napísala armáda. V ďalšej sérii videí bolo počuť hlasné explózie a ukrajinská armáda k nim pripísala odkaz: "Výbuchy v oblasti Antonivského mosta."

Proti mostu sa v poslednom týždni stupňujú ukrajinské útoky, aby Rusku čo najviac obmedzili trasy pre presun ťažkých zbraní do Chersonu a okolia. Týka sa to aj cesty ponad Dneper pri neďalekom meste Nová Chakovka.

Ruské invázne jednotky obsadili toto územie na juhu Ukrajiny krátko po začiatku invázie. Ukrajinské sily by ju mohli oslobodiť do septembra, v nedeľňajšom rozhovore pre ukrajinskú televíziu to povedal poradca šéfa správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň. Podotkol, že Kyjev tam prechádza z obrannej fázy do protiofenzívy. V posledných týždňoch tam ukrajinská armáda získala späť niektoré pozície, k čomu jej pomáhajú dodávky zbraní zo Západu.

Ruské sily Cherson okupujú od 3. marca a bolo to prvé väčšie mesto, ktoré Moskva získala po začiatku invázie na Ukrajinu. Chersonská oblasť je významný poľnohospodársky región a susedí s polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.


Stremousov: Ukrajina ostreľovala Antonivský most z amerických systémov HIMARS


Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali v noci na stredu strategický Antonivský most v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorý je pre Moskvu životne dôležitý pri zásobovaní jej tamojších okupačných síl, a použili presný salvový raketový systém HIMARS dodaný Američanmi. V stredu to potvrdil zástupca šéfa Moskvou dosadenej samosprávy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov. Citovala ho tlačová agentúra AP.

Tento most cez rieku Dneper, vedúci do Chersonu, stále stojí, ale v ploche mosta sú po útokoch diery a to bráni vozidlám v prechode cezeň, dodal Stremousov.

Antonivský most dlhý 1,4 kilometra utrpel pri ukrajinskom ostreľovaní vážne škody už minulý týždeň, keď bol zasiahnutý mnohonásobne. Okupačné úrady ho preto zatvorili pre nákladné vozidlá, ale až do najnovšieho útoku zostal otvorený pre osobné autá.

Systém HIMARS má schopnosť presne zameriavať útoky – je presnejší než pôvodne sovietske raketové systémy Smerč, Uragan a Tornado, ktoré vlastní ruská a aj ukrajinská armáda. Americký systém teda poskytuje ukrajinskej armáde modernú technológiu, ktorú potrebuje na dosiahnutie obratu vo vojne s Ruskom. USA dodali Ukrajine tieto systémy aj preto, aby zvýšili jej bojovú morálku. Kyjev však tvrdí, že počet dodaných systémov je príliš malý na získanie prevahy v bojoch.