Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Útok na centrum Kramatorska si vyžiadal jednu obeť

Záchranári Ukrajinskej pohotovostnej služby pracujú na budove poškodenej ostreľovaním v Kramatorsku v Doneckej oblasti na Ukrajine v utorok 14. marca 2023. Podľa miestnych úradov zahynul jeden človek. Foto: TASR/AP

Kramatorsk sa nachádza v priemyselnom regióne Donbas, ktorého časti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014.

Kramatorsk 14. marca (TASR) — Jednu obeť a troch zranených si v utorok vo východoukrajinskom meste Kramatorsk vyžiadal ruský raketový útok, ktorý zasiahol niekoľko obytných budov. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

"Ruská raketa zasiahla centrum mesta," napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook s tým, že poškodených bolo šesť budov. "Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia. Jedna osoba zahynula," dodal, pričom vyjadril svoju sústrasť pozostalým obete.

Správa Doneckej oblasti neskôr spresnila, že jedna osoba prišla o život, zranenia utrpelo sedem osôb a poškodených bolo celkom deväť viacpodlažných budov, materská škola, sídlo banky a dve civilné autá.

Na snímkach, ktoré Zelenskyj zverejnil, bolo vidieť policajtov a záchranárov pred trojpodlažnou, čiastočne zničenou tehlovou budovu s vybitými oknami.

"Zločinný štát pokračuje v boji proti civilnému obyvateľstvu," podotkol ukrajinský prezident.

Kramatorsk sa nachádza v priemyselnom regióne Donbas, ktorého časti ovládajú Kremľom podporovaní separatisti už od roku 2014.

Začiatkom februára zahynuli pri ruskom raketovom útoku na centrum Kramatorska traja ľudia a 20 utrpelo zranenia.

V apríli 2022 zabil raketový útok na železničnú stanicu v Kramatorsku približne 60 civilistov, ktorí chceli z mesta odisť. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov na civilistov počas ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022.

Agentúra DPA pripomína, že frontová línia sa tiahne zhruba 20 kilometrov východne od Kramatorska, pričom mesto Bachmut, o ktoré v súčasnosti prebiehajú najťažšie boje, je od neho vzdialené 30 kilometrov.

Kramatorsk mal pred vojnou viac než 140.000 obyvateľov. Podľa údajov z decembra minulého roka tam zostalo len približne 80.000 ľudí.