Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina uviedla, že zasiahla ropnú plošinu využívanú ruskými vojakmi

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Útok, ku ktorému došlo ešte v pondelok, bol prvým zameraným proti energetickej infraštruktúre pri pobreží Krymu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára.

Kyjev 21. júna (TASR) - Ukrajina v utorok uviedla, že v Čiernom mori zasiahla plošinu na ťažbu ropy, ktorú ruské jednotky využívali ako vojenské zariadenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk spresnil, že Rusko využívalo plošinu ako vojenské zariadenie na skladovanie "vybavenia pre vzdušnú obranu, radarovú vojnu a prieskum", čo "pomáhalo Rusom dosiahnuť plnú kontrolu nad severozápadnou časťou Čierneho mora".

Útok, ku ktorému došlo ešte v pondelok, bol prvým zameraným proti energetickej infraštruktúre pri pobreží Krymu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Cieľom bola plošina so štyrmi vežami asi 70 kilometrov od Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Bratčuk tiež tvrdí, že ukrajinské sily "zasadili ruskej posádke významný úder" na Haďom ostrove, symbolickom čiernomorskom území, ktoré Moskva obsadila na začiatku svojej ukrajinskej ofenzívy.

Pripustil však, že v oblasti stále dominuje ruská Čiernomorská flotila. "Nachádzajú sa 80 až 100 kilometrov od pobrežia a taktikou nepriateľa sú rakety, rakety a ďalšie rakety," povedal.