Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V čase pochodu LGBT komunity na Ukrajine vypukli nepokoje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V dôsledku nepokojov bolo zranených 29 policajtov, ktorých zranenia si vyžiadali aj lekárske ošetrenie.

Odesa 29. augusta (TASR) - V ukrajinskej Odese vypukli v sobotu podvečer nepokoje v čase "Pochodu rovnosti", ktorý organizovali členovia LGBT komunity. Do ulíc vyšli aj odporcovia tohto pochodu, ktorí tesne po skončení akcie napadli príslušníkov polície. V dôsledku tohto stretu bolo zranených takmer 30 policajtov a zadržali viac ako 50 ľudí. V nedeľu o tom informovala agentúra RIA Novosti.

Po centre Odesy pochodovalo s dúhovými vlajkami a rôznymi plagátmi približne 150 aktivistov a členov LGBT komunity. Do ulíc však v približne rovnakom čase vyšli aj odporcovia dúhového pochodu - členovia organizácie "Tradícia a poriadok". Tí usporiadali svoj vlastný "protipochod" a tesne po skončení akcie napadli podľa ukrajinských médií autobus, v ktorom sa nachádzali účastníci dúhového pochodu, ako aj príslušníkov ukrajinskej polície.

"Približne 20 minút po skončení akcie sa skupina provokatérov začala správať neadekvátne voči príslušníkom polície... vypukla bitka, pri ktorej bol použitý slzotvorný plyn," píše sa vo vyhlásení ukrajinskej polície.

V dôsledku nepokojov bolo zranených 29 policajtov, ktorých zranenia si vyžiadali aj lekárske ošetrenie. Zadržaných bolo 51 ľudí a proti mnohým z nich začali trestné stíhanie pre "násilie voči príslušníkom policajných zložiek", vyvolanie "hromadných nepokojov", či "výtržníctvo".