Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: V Chersonskej oblasti zahynul záchranár, ďalší sú zranení

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kyjev opakovane tvrdí, že Moskva ostreľuje ľudí počas záchranných prác.

Kyjev 20. júna (TASR) - Jeden záchranár zahynul a viacerí ďalší sú zranení po ruskom ostreľovaní v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Jeden zamestnanec ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie je mŕtvy, ďalší ôsmi boli v Chersone zranení," uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na sociálnej sieti. Vykonávali čistiace práce po záplavách spôsobených výbuchom priehradného múra Kachovskej vodnej nádrže pred dvomi týždňami. Iný predstaviteľ ukrajinských úradov hlásil sedem zranených, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian. Tieto tvrdenia neboli nezávisle overené.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti, bola vážne poškodená 6. júna. Kyjev z poškodenia obvinil Moskvu, zatiaľ čo Rusko viní na Ukrajinu. Kyjev opakovane tvrdí, že Moskva ostreľuje ľudí počas záchranných prác či lode odvážajúce evakuovaných obyvateľov v tejto oblasti.

Kyjev v pondelok oznámil, že počet obetí záplav sa zvýšil na 18 a 31 osôb zostáva nezvestných. Ministerstvo pre vnútorné záležitosti spresnilo, 14 osôb sa utopilo a štyri zomreli následkom strelných zranení počas evakuácie. Ruské štátne médiá v utorok hlásili 38 obetí povodní.