Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajina v Davose lobuje za ďalšie dodávky zbraní

Na archívnej snímke Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: TASR/AP

Do Davosu prišlo aj niekoľko starostov ukrajinských miest vrátane Mykolajivu a Ľvova, ministri hospodárstva, kultúry a digitálnych záležitostí či ďalší.

Davos 16. januára (TASR) - Početná ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila v pondelok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Práve preto som tu," povedal starosta ukrajinskej metropoly Kyjev a bývalý majster sveta v ťažkej váhe v boxe Vitalij Kličko novinárom, keď sa spýtali na potrebu ďalšej pomoci Ukrajine. "Práve preto je veľmi dôležité rozprávať sa priamo... Je veľmi dôležité mať osobný kontakt," vysvetlil.

Každoročné zasadnutie v lyžiarskom stredisku v Davose vo švajčiarskych Alpách priláka stovky hláv štátov a vlád, ministrov, ako aj tisíce podnikateľských lídrov. V stredu tam má prísť generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Jednou z veľkých hlavných tém na tohtoročnom zasadnutí, ktoré sa oficiálne začalo v pondelok večer, je invázia Ruska na Ukrajinu.

Zelenská má mať osobne príhovor v utorok na jednom z úvodných stretnutí, pričom jej manžel sa cez videokonferenciu prihovorí účastníkom na sprievodných podujatiach v stredu a vo štvrtok.

Do Davosu prišlo aj niekoľko starostov ukrajinských miest vrátane Mykolajivu a Ľvova, ministri hospodárstva, kultúry a digitálnych záležitostí či ďalší. Ukrajinská delegácia je tak jednou z najväčších.

"Práve teraz je ekonomika na Ukrajine totálne zničená. Zničená je infraštruktúra, zničený je normálny život našich občanov," povedal Kličko v angličtine novinárom.

"Vojna je veľká tragédia, pretože Putin má chorý nápad znovu vybudovať sovietsku ríšu. Žili sme v tej ríši a nechceme sa vrátiť k ZSSR (Sovietskemu zväzu). Svoju budúcnosť vidíme v rámci európskej rodiny," dodal starosta Kyjeva.

Ruskí predstavitelia a podnikatelia neboli pozvaní, pričom na mnohých z nich sú uvalené cestovné zákazy a sankcie Európskej únie.