Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Donbase by sa o polnoci malo začať jarné prímerie

Žena drží dieťa na rukách a prechádza okolo dekou zakrytého tela muža, ktorý prišiel o život pri výbuchu míny neďaleko kontrolného stanovišťa ukrajinskej armády v blízkosti demarkačnej čiary medzi Ukrajinou a samozvanou Doneckej ľudovou republikou na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti, archívna snímka. Foto: TASR AP

Dodržiavanie prímeria podľa agentúry Interfax oficiálne potvrdili už aj predstavitelia separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Kyjev 7. marca (TASR) - Takzvané jarné prímerie medzi Kyjevom a proruskými separatistami by sa v noci zo štvrtka na piatok malo začať v Donbase na východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia Borisa Gryzlova, ktorý je predstaviteľom Ruska v trilaterálnej kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase. Informovali o tom agentúry Interfax a Unian.

"Dnes sme prostredníctvom videokonferencie v rámci podskupiny pre bezpečnostné záležitosti odsúhlasili dátum začiatku jarného prímeria v Donbase, ktoré začne platiť o polnoci (štvrtok 23.00 h SEČ) na 8. marca," vyhlásil Gryzlov a dodal, že prímerie je výsledkom spoločného sprostredkovateľského úsilia zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Ruska.

Dodržiavanie prímeria podľa agentúry Interfax oficiálne potvrdili už aj predstavitelia separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Ako medzitým napísala agentúra Unian, dohodu o prímerí potvrdil už aj ukrajinský predstaviteľ v trilaterálnej skupine Jevhen Marčuk. Ten však dodal, že Kyjev zatiaľ v súvislosti s avizovaným prímerím "nedostal žiadne garancie zo strany Ruska, ruskej vlády, Putina alebo akýchkoľvek jeho predstaviteľov".

Trilaterálna kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu v Donbase sa skladá z predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a OBSE. Vznikla v roku 2014 s cieľom prispieť k diplomatickému riešeniu konfliktu v Donbase.