Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: V Donbase prebiehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje

Ženy kráčajú medzi budovami zničenými počas bojov v Mariupole, na území pod vládou Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny, v stredu 25. mája 2022. Foto: TASR/AP

Boje dosiahli maximálnu intenzitu... Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch, uviedla zástupkyňa ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Kyjev 26. mája (TASR) - Ukrajina vo štvrtok uviedla, že v Donbase na východe krajiny prebehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje, keďže ruské sily sa snažia dostať hlbšie do tohto priemyselného regiónu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Boje dosiahli maximálnu intenzitu... Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch," uviedla zástupkyňa ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Na tlačovej konferencii zároveň varovala, že Ukrajinu čaká extrémne zložité a dlhé obdobie bojov.

Rusko poslalo do útoku v Donbase tisíce vojakov, ktorí na tento región útočia z troch strán v snahe obkľúčiť ukrajinských vojakov v mestách Severodoneck a Lysyčansk. Ak by tieto dve mestá padli, ruské sily by dobyli takmer celú Luhanskú oblasť, čo je podľa agentúry Reuters jedným z hlavných cieľom Kremľa vo vojne.

"Situácia je naďalej veľmi zložitá a vykazuje známky ďalšieho zhoršenia... Musíme pochopiť, že toto je vojna a že sa na našej strane nanešťastie nevyhneme stratám," dodala Maľarová.

"Rusko je vo výhode, no robíme všetko, čo môžeme,“ povedal o situácii v Luhanskej oblasti vo štvrtok ukrajinský generál Olexij Hromov. Uviedol tiež, že ruské sily boli pozorované, ako premiestňujú raketový systém Iskander do Brestskej oblasti na západe Bieloruska, čo podľa Hromova môže znamenať, že chystajú ďalší raketový útok na západ Ukrajiny.

Podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja spôsobilo ťažké bombardovanie mesta Lysyčansk ruskými silami rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre vrátane centier s humanitárnou pomocou. Pri poslednom útoku ruských síl v tomto regióne, o ktorom Rusko tvrdí, že ho má takmer celý pod kontrolou, zahynuli podľa Hajdaja traja ľudia.

Gubernátor Luhanskej oblasti zároveň uviedol, že si uvedomuje, že ukrajinské sily ustupujú, no oznámil, že posledná dôležitá cesta vedúca z Lysyčanska a Severodonecka je stále pod kontrolou ukrajinských síl, píše Reuters.