Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Donbase zahynuli ďalší traja ukrajinskí vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny.

Kyjev 10. decembra (TASR) - Životy troch príslušníkov ukrajinskej armády si v pondelok v Donbase na východe Ukrajiny vyžiadala explózia neidentifikovanej výbušniny. S odvolaním sa na armádne zdroje o tom v utorok informovala agentúra UNIAN.

K incidentu došlo v deň, keď sa v Paríži obnovili mierové rokovania vo formáte tzv. normandskej štvorky.

Ako zhrnula agentúra UNIAN, ich účastníci sa dohodli na odsune jednotiek a vojenskej techniky znepriatelených strán v troch ďalších sektoroch na styčnej línii, implementácii aktualizovaného plánu odmínovania na území Donbasu, zapracovaní tzv. Steinmeierovho plánu do ukrajinského zákonodarstva, výmene zadržiavaných osôb spôsobom "všetkých pre všetkých", a to do konca roku 2019, ako aj na predĺžení platnosti osobitného statusu pre jednotlivé entity v Donbase.

Konflikt na východnej Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe Ukrajiny, od ktorej sa odštiepili dve oblasti — Donecká a Luhanská — a vyhlásili sa za ľudové republiky, čo Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Od vypuknutia konfliktu si boje medzi vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami vyžiadali viac ako 13.000 obetí.