Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Kyjeve si pripomenuli piate výročie od zatknutia Oleha Sencova

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymu Oleh Sencov. Foto: TASR/AP

V máji 2018 vyhlásil Sencov hladovku na podporu ukrajinských politických väzňov v Rusku. Ukončil ju 6. októbra, pretože mu podľa jeho advokáta hrozilo nútené podávanie výživy.

Kyjev 11. mája (TASR) - Desiatky protestujúcich sa zišli v piatok v Kyjeve pred sídlami niekoľkých európskych veľvyslanectiev, aby si pripomenuli piate výročie zatknutia ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštrujúci prišli s transparentmi s otázkou "Spomínate si?" v snahe pripomenúť západným krajinám kritickú situáciu, v ktorej sa Sencov nachádza. Na ďalších bol nápis "Umelec, nie terorista" odkazujúc na obvinenia, na základe ktorých Sencova odsúdili. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International prirovnala súdny proces k procesom z obdobia stalinizmu.

Sencova — otca dvoch detí — zatkli v jeho dome v hlavnom meste Krymskej autonómnej republiky Simferopol 10. mája 2014 po tom, ako sa zúčastnil na protestoch proti anexii Krymského polostrova Ruskom. O rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

V máji 2018 vyhlásil Sencov hladovku na podporu ukrajinských politických väzňov v Rusku, ktorá trvala viac ako 140 dní. Hladovku ukončil 6. októbra, pretože mu podľa jeho advokáta hrozilo nútené podávanie výživy.

Európsky parlament udelil Sencovovi vlani Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Pri tejto príležitosti vyzval EP Rusko, aby Sencova okamžite prepustilo.

"Vďaka svojej odvahe a odhodlaniu a ohrozením vlastného života sa filmový režisér Oleh Sencov stal symbolom boja za prepustenie politických väzňov v Rusku a na celom svete," povedal vlani v októbri predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Ruský prezident Vladimir Putin to napriek celosvetovej kampani za Sencovovo prepustenie odmieta pripustiť.