Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stefanišynová: V márniciach v Kyjevskej oblasti je uložených 1020 tiel

Na archívnej snímke mŕtve telo muža so zviazanými rukami za chrbtom na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexandr Pavľuk povedal, že mŕtvi ľudia "boli zabití alebo umučení na smrť počas nepriateľských akcií".

Boroďanka 21. apríla (TASR) - Telá vyše 1000 civilistov sú uložené v márniciach v Kyjevskej oblasti a našli ich po tom, čo sa ruskí vojaci stiahli z územia okolo ukrajinského hlavného mesta. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok v meste Boroďanka informovala vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Oľha Stefanišynová.

"V častiach celej Kyjevskej oblasti bolo nájdených 1020 tiel civilistov, iba civilistov," povedala Stefanišynová. "To sú len civilisti odnesení z budov a z ulíc," dodala, čím spresnila celkový počet známych úmrtí odvtedy, ako sa koncom februára začala invázia Ruska na Ukrajine.

Jej vyjadrenia nasledovali po tom, čo polícia v Kyjevskej oblasti oznámila, že objavila pozostatky deviatich civilistov v Boroďanke – nachádzajúcej sa okolo 54 kilometrov od Kyjeva –, ktorí boli pochovaní v spoločných hroboch.


Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexandr Pavľuk povedal, že mŕtvi ľudia "boli zabití alebo umučení na smrť počas nepriateľských akcií".

"Súdni odborníci teraz telá skúmajú, ale videli sme ruky spútané za chrbtom, zviazané nohy a strelné rany v končatinách, a tiež v zadnej časti hlavy," dodal Pavľuk.

Po stiahnutí ruských síl z miest a dedín okolo Kyjeva zostala na tomto území spúšť v podobe zabitých civilistov. Nálezy sa začali v meste Buča, čo viedlo ukrajinských predstaviteľov k obvineniu Ruska z páchania genocídy.

Začiatkom apríla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová novinárom povedala, že Ukrajina odniesla z území, ktoré boli znovu dobyté od ruskej armády v širšej oblasti Kyjeva, 410 tiel civilistov.